Vaša doza novosti !

Da li je ovo radosna ili tužna vest? Vraća se obavezni vojni rok!

92

To je izjavio portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kapetan korvete Jovan Krivokapić.

Inicijativa za povratak obaveze služenja vojnog roka ima podršku većine poslanika u Narodnoj skupštini, pošto je podržavaju SNS, Dveri i SRS, u SPS-u još razmišljaju dok je DS protiv, piše srpska štampa, pozivajući se na nezvanične informacije.

 

Vojska bi se služila po uzoru na zemlje zapadne Evrope, poput švajcarskog, efikasnijeg i daleko jeftinijeg modela, što bi značilo da bi regruti bili na obuci u mestu boravka, da bi vojsku služili radnim danima i da bi spavali kod kuće, navodi list.

 

Vojni analitičar Miroslav Lazanjski kaže da bi Srbija “pod hitno morala da vrati obavezno služenje vojnog roka”.

 

– Ne može se od sadašnje šestomesečne dobrovoljne obuke stvarati ratna rezerva i ratna armija. Odluka o redovnom služenju vojnog roka nikada nije ukinuta već smo je samo suspendovali i ona se u svakom trenutku može vratiti – upozorava Lazanski.

Lazanski je za TV Pink objasnio da je obavezni vojni rok u Srbiji ukinut “zbog pogodnosti i zato što je NATO od nas zahteva smanjenje brojnog stanja armije” i dodao da smo “uleteli grlom u jagode u taj eksperiment”.

Prema njegovim rečima, svaka armija koja nema tehniku mora da ima dovoljan broj vojnika.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je služenje vojske prilika da se mladi edukuju.

 

– Kada mladi ljudi dođu u kontakt sa vojnom disciplinom, oni se uče pravim vrednostima. Bez služenja vojnog roka imamo mnogo patriota koji su to samo na rečima. U praksi te iste patriote ni pušku ne bi znale da rasklope – ističe Radić.

 

(Espreso.rs)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com